Антик давр адабиёт намуналари ва таржима - Rustamova, Shahnoza (Джизакское инновационное образование, 2021)
Мақолада ёзувнинг вужудга келиши билан қадимги ва янги халқлар психологиясининг муҳим қирралари бўлмиш ёзувга, адабий тилларнинг шаклланишига кейинчалик маросимий қўшиқларнинг босма нусхаларига, давлатчиликка, Қадимги Шарқда Пифагор, Архимед ва Эквилидлардан 15 аср муқаддам математика фанига қўшган ҳиссалари ҳақида ҳамда уларнинг оламда биринчилардан бўлиб учбурчак, тўғри бурчак, трапецойд, айлана майдонини ҳисоблаш усулини, кубнинг ҳажмини, параллелепипед, призмали кесишув, одатий ва кесма пирамида, конус ва ҳакозаларни ҳисоблаб аниқлаш усулларини кашф қилганликлари ҳақида боради.