ǴARIP ASHIQ DÁSTANINIŃ KÓRKEMLIK ÓZGESHELIGI: ǴARIP ASHIQ DÁSTANINIŃ KÓRKEMLIK ÓZGESHELIGI. - Abdimuratov, Levitan (Журнал иностранных языков и лингвистики, 2025)
Ǵarip Ashiq dástani qaraqalpaq xalqı arasına keńnen taralǵan dástanlardiń biri. Bul dástan negizinen Orta Aziyaǵa Azerbayjan arqalı taralǵan. Onnan keyingi kóp taralǵan jeri Xorezm bolıp Xiywa arqalı basqa ellerge tarqalǵan. Qaraqalpaqlardıń Xiywa xanliǵinin qol astında bolıwı bul dástanlardıń keń dárejede tarqalıwına sebepshi bolǵan. Ayrım baqsılardıń dástanlardı sheberlik penen atqarıwshılıǵı nátiyjesinde syujetlik waqiyalarına xaliqtiń milliy ózgeshelikleriniń sińdiriliwine jáne til ózgesheliklerin qaliplestiriw tiykarinda dástanniń qaraqalpaqsha variantı payda boldı.