FITONIMLARNI RUS TILIDA O`RGANISH TARIXI - Yuldasheva, Dilfuza (Журнал иностранных языков и лингвистики, 2023)
Ushbu maqolaning asosiy maqsadi “Fitonim” atamasining rus tili tilshunosligida ilk qo`llanishlari va “Fitonim” so`zi termin sifatida rus tili lingvistikasida ilk o`rganilish bosqichlarini ko`rsatib berishdir. Maqolada “fitonim” atamasiga qiziqish bildirgan rus lingvistlari va olimlari ishlaridan misollar keltirilgan bo`lib, har bir lingvist o`z ishlarida “Fitonim” so`zini turlicha tahlil qilgani ko`rsatib berilgan. Izlanishlar davomida, ushbu atama frazeologiyalar, aforizmlar va iboralarda turli tasnifi bilan ifodalanganligi ko`rib chiqilgan. Tadqiqotchilarning ta’kidlashicha, fitonimlar "folklorning she’riy frazeologiyasining asosini tashkil etuvchi barqaror til konstruktsiyalarini" shakllantirishda muhim rol o’ynaydi. Fitonimlarning lingvistikada urganilishi xar qanday millatning madaniyati, ma`rifati, urf-odatlarining tarihini urganishda ham muhim ro`l o`ynaydi. Shuning uchun ushbu maqolaning tanlangan mavzusi rus lingvistikasini chuqur urganilishida dolzarb deb hisoblanadi.