Before proceeding to outline the methodology of grammatical and lexical skill formation, it is necessary to consider two general issues concerning the work at this stage. The formation of a skill with all its inherent qualities, especially automaticity, stability, flexibility and relative complexity, requires certain conditions. Since conditions are created in exercises, it becomes clear that special exercises are necessary for the formation of speech skills. These exercises must meet certain requirements derived from the principles of the communicative method.: ШЕТ ТІЛІНДЕ СӨЙЛЕУГЕ ҮЙРЕТУДІҢ ТИІМДІ ТӘСІЛДЕРІ - Космуратов, Алтынбек; Тукмирзаева, Айгерим (Журнал иностранных языков и лингвистики, 2025)
Қазақстан Республикасы жалпы орта білім берудің мемлекеттік жалпыға міндетті стандартында «Шетел тілін оқытудың басты мақсаты — оқушыларға шетел тілінде қарым-қатынас жасауды базалық деңгейде игерту» деп көрсетілген [1]. Өйткені қазіргі нарық жағдайында шетел тілін, оның ішінде ағылшын тілін меңгеру, шетел тілінде сөйлей білу өмірдің өзекті мəселесіне айналды. Сондықтан өсіп келе жатқан ұрпаққа шетел тілін оқытуда əртүрлі əдістемелік жаңа тəсілдерді түрлендіре, күрделендіре түсу қажеттілігі туындап отыр. Ағылшын тілі—əлемдегі тілдер арасынан көркемдігі мен бейнелілігі, тазалығымен сөздік құрамының молдығы жөнінен дамыған тілдердің бірі. Ауызша сөйлеу адам арасындағы қарым-қатынасты атқарады. Ағылшын тілінде сөйлеуді үйрету үшін қолданылатын оқыту əдісінің мазмұны оқушының тілдік қарым-қатынаста жинаған білімінің, қалыптасқан дағдысының, игерген шеберлігінің жиынтығына байланысты. Сөйлеуге үйрету мoнолог жəне диалог түрінде жүзеге асырылады. Мoнолог жəне диалог түрінде, біліктілігі қарым-қатынас əрекетінің, ақпараттық, регулятивтік, əдептік жəне сезімдік-бақылау сияқты атқаратын қызметіне байланысты анықталады.