Халқаро геоэнергетик манфаатлар шаклланишида Каспийбўйи минтақасининг ўрни ва унинг минтақавий энергетик хамкорликка таъсири (XX аср охири - XXI аср бошларида) - Turaev, Abrar (Журнал истории и общества, 2021)
XXI аср бугунги дунё тартиботини белгилаши таъкидланаётган стратегик муҳим табиий манбаларга эга бўлиш ёки уларга бўлган имкониятларга эришиш учун кузатилаётган доимий ва узоқ муддатли курашлар асри сифатида тавсифланмоқда. Хусусан, нефть ва газ каби стратегик захиралар давлатларнинг иқтисодий тараққиётини таъминловчи асосий омил ҳисобланади. Қайта тикланиш хусусиятига эга бўлмаган ресурсларнинг табиий географик жойлашуви ҳам бир ҳил эмас. Масалан, бутун дунёда текширилган табиий газ ва нефть захирасининг аксарият қисми Шимолий Африка ва Яқин Шарқ, Каспий денгизи ҳавзаси ва Марказий Осиё, Шимолий ва Жанубий Америка минтақаларида жойлашган. Шу жиҳатдан бу минтақаларнинг геостратегик ва геосиёсий аҳамияти янада ошган.