SHUHRATNING MASAL VA HAJVIY SHE’R YARATISH MAHORATI: FarDU. ILMIY XABARLAR - Soatova, nodira (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2023)
Ushbu maqola X X asr shoiri va adibi Shuhrat ijodidan o’rin olgan masal va hajviy she’rlar tahlil va talqini masalasiga bag’ishlangan. Maqolada masal va hajviy she’rning o‘ziga xos xususiyatlari ochib beriladi. Shoirning “Tulki va quyon” va “Qurbaqa” masalining g’oyaviy mazmuni, ta’limiy-tarbiyaviy ahamiyati satrma-satr tahlil qilinadi. Masallardagi tuyg’u - fikr - g’oya zanjiri ko’rsatib beriladi. Shuhratning m a’rifiy g’oyalar ifodasi talqin etilgan “Bo’ri edi, tulki bo’ldi” va “Xira pashsha” hajviy she’rlarida inson tabiatiga xos bo’lgan illatni, inson tabiatining zaif tomonlari, nuqsonlari, qusurkamchiliklari, noto‘g ‘ri xatti-harakatlari aniq, o’tkir hajv orqali ochib berganligi ko’rsatilgan. Shoirning yuqoridagi masal va hajviy she’rlari didaktik tarbiyaning muhim vositasi sifatida bashariyatni tarbiyalashga xizmat qilishi isbotlangan. Shuhratning masal va hajviy she’rlari X X asr adabiy maydonidagi m a’naviy ibrati bilan hozir ham o’z ahamiyatini to’la saqlab qolgani aniqlangan.