Мактабгача таълим ёшидаги болаларда халқ эртакларини ўқитиш орқали тафаккурини ривожлантириш - Маҳамматов А.Р., Мустафаева Ш.О., Жиззах ДПУ Мактабгача ва бошланғич йўналишларида масофавий таълим кафедраси ўқитувчиси (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2023)
Психологларнинг фикрича, бу болаларнинг руҳий камолоти ва жисмоний ўсишини таъминловчи асосий омилдир. Улар табиий равишда шунга интиладилар. Бошланғич синфларда болаларнинг мана шу интилишини мустақил мулоҳаза юритишга, фикр айтишга йўналтириш уларнинг маънавий жиҳатдан тўкис шахслар сифатида шаклланишини таъминлашда муҳим аҳамият касб этади. Бу ўз навбатида, таълим-тарбиянинг кейинги босқичидаги тадбирлар самарадорлигини таъминлашга ҳам хизмат қилади. Бошланғич мактабда шакллантирилган маънавий фазилатлар боланинг кейинги умри давомида қарамлик, мутелик, масъулиятсизлик, ёлғончилик каби иллатлар пайдо бўлиб, уларнинг бемалол қулоч ёзиб, кенгайишига йўл қўймайди.