O‘zbek komediyalarida ijtimoiy muhit va shaxs talqini - Jurayev, murodulla (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2024)
Ijtimoiy-siyosiy muhit, davlat va jamiyat hayotidagi ayrim salbiy illatlar, amaldorlarning o‘z mansablarini suiiste’mol qilishlari, hukumat boshliqlarining davlat va xalq taqdiriga befarqligi kabilar ijtimoiy-siyosiy tipdagi komediyalarning voqeaviy asosi bo‘lib xizmat qiladi. Agarda davlat va jamiyat tarixiga nazar tashlaydigan bo‘lsak, shu narsaning guvohi bo‘lamizki, zero har bir davrda ham oddiy xalq hukmron guruh, davlat tepasidagi amaldorlar va jamiyat tuzumini har doim ham qo‘llab-quvvatlayvermagan. Sababi an’anaviy jamiyatlarda hukmron mafkura ko‘pincha oddiy xalq foydasiga emas, aksincha davlat uchun, uning amaldorlari foydasiga xizmat qilgan.