FALSAFA VA DUNYOQARASH - Saydaxmatova, Mahkamtosh (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2021)
Har bir falsafiy g'oya,mafkura , bilimlar tizimi asosan o'z davri xususiyatini aks ettirgan. Ular zamon ruhi va ma'naviyatini o'zida mujassamlashtirgan, davr muammolarini hal etishda qo'l kelgan. Shuning uchun Aflotun, Forobiy va Beruniy, Navoiy va Xegelning asar va ta'limotlarida ular yashab o'tgan davr g'oyalari aks etgan. Shuning uchun ham buyuk falsafiy ta'limotlarni, bir tomondan, madaniy- intelluktual rivojlanish samarasi, ikkinchi tomondan, tub o'zgarishlar taqozosi deyish mumkin.