AYLANA VA DOIRAGA DOIR MASALALAR YECHISHDA XATOLIKNI TOPPISH - Xoljigitov, Sobir (Журнал математики и информатики, 2021)
Aylana uzunligini o’lchashda har bir o’quvchini muammoviy topshiriqlarga jalb qilish, ulardan aylana uzunligini o’lchash formulasini yodda saqlash ko’nikmalari hosil bo’ladi. Bu ko’nikmalar masalalar yechishda mustahkamlanadi. 7-sinfda bu tushunchalarni o’rganishdan asosiy maqsad o’quvchilarning sirkul va chizg’ich yordamida yasashga doir sodda geometrik masalalarni yechish malakasini shakllantirishdan iborat. Yuqori sinflarda esa aylana geometrik figura sifatida qaraladi, xossalarni o’rganish turli usullarni samarali tadbiq etish uchun foydalaniladi. Darhaqiqat, koordinatalar usuli to’g’ri chiziq va aylananing o’zaro joylashuvi holatlarini tekshirishda tadbiq etiladi. Geometrik almashtirish usullari aylana tushunchasining ko’pgina xossalarini amaliy jihatdan asoslash va xossalarni bilish uchun xizmat qiladi.