AUTIZM SINDROMIGA CHALINGAN BOLALAR RIVOJLANISHIDAGI NUQSONLARNI OLDINI OLISH VA KORREKSIYALASH - Axrorova, Sevinch (Журнал Педагогики и психологии в современном образовании, 2021)
Autizmning asosiy belgisi reallikni qabul qilishning buzilishi. Autizmdan qiynalayotgan bola hech kim bilan muloqotga kirishishni hoxlamaydi. Hatto, kishilarda bola og’riqni ham sezmaydigandek tasavvur paydo bo’ladi. Nutqi sekin rivojlanadi. Bola har qanday yangilikdan qo’rqadi, takroriy harakatlarni bajaradi. Agar ota-ona bolada autizm alomatini payqasa, zudlik bilan bolalar mutaxassisga murojaat etishlari zarur. Ayni vaqtda bolalarni rivojlantiruvchi ko’plab markazlar tashkil etilgan bo’lib, u yerda tashxis qo’yishga hamda samarali davolanishga yordam berishadi.