MAKTABGACHA TA’LIMDA PSIXODIAGNOSTIK VOSITALAR BILAN ISHLASH TEXNOLOGIYASI - Jumayeva, Dilnavo (Журнал Педагогики и психологии в современном образовании, 2024)
Hozirda maktabgacha yoshdagi bolalar psixik taraqqiyotini diagnostika qilish uchun diagnostik vositalar ya’ni test-topshiriq, test-proektiv topshiriq yoki o‘yinlar, test-o‘yinlar, pazllar (predmetli, syujetli), test-topishmoq, lego topshiriqlar, turli metodikalar mavjud. Ular ota-onalar uchun mo‘ljallangan kitoblarda, bolalar uchun jurnallarda, tarbiyachi-pedagoglar uchun jurnallarda, hattoki internetning ijtimoiy tarmoqlarida keng tarqalgan. Bu bir tomondan yaxshi, hamma o‘qib o‘rganib o‘z farzandini, tarbiyalanuvchini u yoki bu jihatlarini tashxis qilish imkoniyatiga ega, ikkinchi tomondan еsa tavsiya etilayotgan diagnostik vositalardan foydalanishda maxsus psixologik bilim va еtarli malaka talab etilishi sabab hohlagan kishi maktabgacha yoshdagi bolani tashxis qilish yaramaydi deyish mumkin.